Kicsivel több, mint egy éve mutatta be a Volvo Trucks legújabb dízelmotorját, a Step D generációs motor Turbo Compound technológiával ellátott opcionális változatát. Nem sokkal ezután egy ilyen hajtáslánccal összeállított Hungarocamion ünnepi járművet helyezett üzembe a Volvo és a Waberer’s Cégcsoport közösen, 50 éves együttműködésük évfordulójára. A jármű – amellett, hogy dizájnjával feltűnést kelt az utakon – a vele szerzett üzemeltetési tapasztalatok tekintetében is meglepően kedvező eredményeket mutat: több mint 10 %-kal jobb fogyasztási eredményeket produkál folyamatosan, mint más korábbi generációs Volvok a flottában.

Mivel a Waberer’s Cégcsoport túl van a nemzetközi fuvarozási szegmensének átalakításán, valamint nehézgépjármű flottájának méretét is a piaci igények és gazdasági körülmények szerint racionalizálta, mára ismét nagyobb hangsúllyal tekint a jövőbeli fejlődésirányokra . A Waberer’s számára kulcsfontosságú, hogy egy újabb beszerzés esetén a legracionálisabb, leggazdaságosabb döntést hozza meg. Éppen ezért a Waberer’s csoport, jövőbeni beszerzési stratégiájának meghatározásához egy 10 db-os Volvo flottát rendelt, mintegy teszt jelleggel, I-save üzemanyag csomaggal, Turbo Compound erőforrással. Ezzel a frissítéssel – amellett, hogy kedvez sofőrjei igényeinek – a vállalat valamennyi szegmensében több viszonylatban életszerűen tesztelni tudja az új dízel technológia fejlesztésének gazdaságossági mutatóit, az így szerzett tapasztalatok pedig irányadóak lehetnek a későbbi fejlesztési döntések meghozatalánál.

A napokban átvett 10 darab jármű közül 5 Mega vontató a Waberer’s International kötelékében, a másik 5 darab normál kapcsolású vontató pedig a WSZL regionális logisztika üzemeltetésében fog működni. 

A Waberer’s a korábbi szintnél jóval magasabb felszereltséggel rendelte a járműveket. Valamennyi vontató hátsó nagy szekrénysorral, dupla ággyal, extra fülkeszigeteléssel, 4 akkumulátorral, 6 hangszórós audió berendezéssel, telefon kihangosítóval, 3 irányban állítható kormánnyal, érintő kijelzős, internethasználatra is alkalmas fedélzeti egyéggel van ellátva. Ezen kívül a teljes biztonsági csomag is része a specifikációnak, benne adaptív tempomat, holttérfigyelő és sofőr éberségjelző, a kötelező automata vészfékező és sávtartó funkció mellett. A külső dizájn is magas szintű: a színre fújt lökhárítók, ajtókilincsek és a króm kiegészítő elemek is a felszereltség részét képezik. 

Barna Zsolt és Erdélyi Barna

A nemzetközi megaflotta járművei ismét XL, a regionális logisztikában dolgozó nehézgépjáművek pedig Globetrotter fülkékkel érkeztek – az előbbiek 214 cm, az utóbbiak 194 cm belmagasságot kínálnak. Valamennyi jármű a leggazdaságosabb I-save csomaggal rendelkezik, mely nyomógombos váltót, Turbo Compound 2600 nm-re képes, 460 lóerős motort, domborzatkövető tempomatot, továbbá sofőrértékelő rendszert is tartalmaz. Az üzemeltetési tapasztalatok folyamatos követéséhez a dynafleet flottamenedzser is alkalmazásra kerül.

A járműveket Erdélyi Barna, a Waberer’s International vezérigazgatója és Barna Zsolt, a WSZL ügyvezető igazgató vette át Illés Dávidtól, a Volvo Trucks ügyvezető igazgatójától és Fáczán Gergely kereskedelmi Igazgatótól. A Waberer’s vezetői egyúttal személyesen is kipróbálták a megnövelt komfortérzetet biztosító járműveket, melyek beszerzése újabb jövőbe mutató lépést jelent a vállalat életében.

Fotók: Volvo Trucks