A Pécsi Tudományegyetemmel kötött támogatási szerződés keretében a Waberer’s szállítja az egyetem hallgatói csapatának Lungs of the City (A város tüdeje) pályázati épületét a világ első számú építészeti innovációs egyetemi házépítő versenyére, a Solar Decathlonra.

A megmérettetés alapvető célja, hogy az új hallgatói generációk kreativitására és innovációs képességére építve, egyetemi kutatói csoportok működjenek együtt ipari partnerekkel, támogatókkal és olyan energiahatékony épületeket tervezzenek és építsenek fel 14 nap alatt, amelyek a megújuló energiahordozókra alapozva, fenntarthatóságot demonstráló mintaotthonok lehetnek a jövő generációi számára.

A projektház elszállításához a Waberer’s 11 kamionnal és komplett logisztikai támogatással áll be a lebonyolításába, a felajánlott támogatás összértéke pedig meghaladja az 5.000.000 Forintot.

A fenntarthatósági célkitűzések a Waberer’s Csoport stratégia döntéseinek középpontjába kerültek. A cégcsoport meggyőződése, hogy a szén-dioxid-kibocsátás okozta klímaváltozás az emberiség egyik legsúlyosabb környezeti, gazdasági és társadalmi problémája, amely felett nem lehet szemet hunyni – kulcskérdés a fenntartható fejlődés szempontjából. A Waberer’s tisztában van vele, hogy a logisztika környezeti lábnyoma jelentős, hiszen az iparág világszerte a szén-dioxid-kibocsátásnak körülbelül 7%-ért felelős.

„A logisztikai folyamatok karbonsemlegesítése egy hosszú, évtizedes léptékben mérhető folyamat, ezért addig is – amellett, hogy saját karbonsemlegességi törekvéseinket előtérbe helyezzük – örömmel támogatunk minden olyan kezdeményezést, amely e nemes cél elérésére törekszik. Ilyen projektnek tarjuk a ’Város tüdejét’ is, és külön büszkék vagyunk arra, hogy támogatásunkkal egy már most kiemelkedő eredményeket elért, kiváló szakemberekből álló hazai csapatot juttathatunk közelebb céljai eléréséhez.” – mondta Erdélyi Barna a Waberer’s igazgatóságának tagja.

A fenntarthatósági célok és a klímasemleges Európa, mint kitűzött cél elérése, több összetevős, komplex feladatmátrix. Egyszerre szerepel benne többek között a mérnöki tudományterületek teljes skálája, a környezetvédelem, közgazdaságtan, társadalomtudomány, ipar és mezőgazdaság, a kultúra és az egészségtan. Azokat a területeket, ahol jelenleg még nem tudjuk megszűntetni, csak mérsékelni a károsanyag kibocsájtást, kompenzálni kell olyan területek erősítésével, ahol az emissziós tényező nulla, vagy épp CO2-t kötünk le. A Solar Decathlon projekt nehézsége és egyben kihívása, hogy Európa egy másik felében, Pécstől 1300 km-re Wuppertalban kell felépíteni a versenyépületünket. Ez azt jelenti, hogy a szállítás mentén keletkező károsanyag kibocsájtást optimumra kell csökkentenünk, majd más felületeken keresni meg a kompenzációt.

A Waberer’s-szel való együttműködés egyik kiemelkedő jelentőségű eleme, hogy a pontos és precíz szállításon túl, együttműködnek az áruelrendezés és szállítás optimalizálásában, a legjobb útvonal és szállítási organizáció összeállításában, ezáltal a szállításra vonatkozó károsanyag kibocsájtás minél hatékonyabb csökkentésében. Mindeközben hallgatóinkkal és oktatóinkkal folyamatosan konzultálva adják tovább tudásukat a felnövekvő generációnak.” – mondta Dr. Kondor Tamás egyetemi docens a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának általános dékánhelyettese.

Sajtókapcsolat 
Waberer’s International Nyrt.
Varga Dorottya
+36 20 444 16 45
dorottya.varga@waberers.com

Fotók:

A Solar Decathlonról:

A Solar Decathlon Europe nemzetközi, innovációs házépítő verseny célja a környezeti szempontokat előtérbe helyező, természetes, megújuló energiákra alapozott, karbonsemleges építészet gondolatiságának elültetése és erősítése a mérnöki és a felhasználói társadalomban. A Lungs of the City projekt határozott célja, hogy a pécsi egyetemisták által tervezett és ipari partnereinkkel megvalósított versenyépület, mindenki számára láthatóvá és tapasztalhatóvá tegye a Környezet Pozitív Építészet elveit és gyakorlati alkalmazásának rövid és hosszútávú hasznosulását.

„Nature is not a place to visit, it’s our home”     
„Engedd, hogy visszafoglalja otthonodat a természet!”  
Gary SnyderLungs of the City Team

De mit is jelent a Környezetpozitív Építészet? A napjaink energiaválságából adódó ellátási problémák, a fosszilis energiahordozókból származó levegőszennyezés, valamint a fogyasztói társadalom által felhalmozott hulladék egy keresztúthoz vezetett minket. Dönthetünk, hogy megyünk tovább a megkezdett irányman és egyre gyorsuló ütemben tesszük lakhatatlanná bolygónkat, vagy elindulunk a tudatos Zöld társadalom irányában, mely képes a természetes környezetével összhangban, kooperatív együttműködésben élni, hogy az unokáink is szabadon lélegezhessenek e Földön. A környezetpozitív építészet az épületek teljes életciklusára (az építőanyag megszületésétől az épület felépítésén, használatán, átépítésén, bontásán, újra hasznosításán át) biztosítja a pluszos zöld energiaegyenleget és a karbonsemlegességet.

PTE LUNGS of the CITY Team SOLAR DECATHLON EUROPE 2022  
KÖRNYEZETPOZITÍV ÉPÍTÉSZET + energiás otthon – emisszió

A nagy vállalás – 2050 Karbonsemleges EUA nagy vállalás – 2050 Karbonsemleges EU
Az Európai Únió által megfogalmazott klímarendelet 2050-re egy karbonsemlegesen működő Európát irányoz elő, melytől ma “fényévekre” vagyunk. Ahhoz, hogy ez lehetséges legyen, jelenlegi társadalmi, ipari, gazdasági létezésünk szinte minden szegmensében meghatározó változás kell. 

Az elérni kívánt célhoz vezető út, az első lépéstől fogva a tudatosan gondolkodó és működő emberen keresztül vezet. Mi, itt a Pécsi Tudományegyetemen, partnereinkkel összhangban ilyennek valljuk magunkat. Ha olykor hibázunk is, törekszünk a jobbra és folyamatosan fejlődünk. Elkötelezett hívei vagyunk a fenntartható, egészséges létért való küzdelemnek, és a természettel harmóniában élő, ezért aktívan cselekvő ember zöld jövőképének. A Környezetpozitív építészet elvei szerint megfogalmazott Solar Decathlon projekt egy izgalmas, kihívásokkal teli feladatvállalás. 

  1. Tudatos társadalom – aktív oktatás és kommunikáció
  2. Egészséges, vonzó és megfizethető otthon 
  3. Kooperatív közösségi együttműködések a lakóközösségen belül (részben a szociális háttértámogatás, részben az innovatív Co-Working aktivitás érdekében
  4. Lungs of the City tömb – Városfejlesztési kisprojekt, ökológiai és fenntarthatóság szemlélettel, közösségi energiatermeléssel és felhasználással SMART GRID
  5. ECO+ Gazdaságfejlesztési program a pécsi diplomás szakemberekre alapozott, magas hozzáadott értékkel bíró tercier és kvaterner szektor erősítésével az újonnan létrehozott K+F+I munkahelyek által. 
  6. E+ (életciklusra vetített zöld energia egyensúly) A környezetpozitív építészet egyik alaptétele az energiaszükséglet optimalizálása és a csökkentett energiaigény megújuló energiahordozókkal való lefedése. A megtermelt többletenergia hálózatos tárolása / felhasználása (Smart Grid). 
  7. E- (életciklusra vetített emisszió a nullához közelítő csökkentett értékkel) A másik alaptétel a károsanyag kibocsájtás minimalizálása és az épített környezet széndioxidlekötő képességének növelése. 


Bízunk benne, hogy a kutatás és a Solar Decathlon versenyben megfogalmazott projekt eredményeként egy olyan program válik megvalósíthatóvá, mely itt, helyben, Pécsett ad lehetőséget a felnövekvő generációk számára a fenntartható – megfizethető és egészséges otthonteremtésre, ahol jó lakni, ahol jó élni, ahol szabadon lehet lélegezni!

https://lungsofthecities.com/