A koronavírus járvány okozta helyzetben a logisztikai ágazat az egyik legfontosabb kulcsszereplője lett a mindennapi élet fenntartásának. A naprakész, ugyanakkor megbízható szállítás biztosítása esetenként szó szerint életeket menthetett. A Waberer’s Csoport belföldi áruszállításért és raktárlogisztikáért felelős leányvállalata, a WSZL az elmúlt hónapokban a megszokott partnerkör hatványozott szállítási igényeinek kiszolgálása mellett egy számára új területen is bizonyította rugalmasságát, pontosságát és gyors reakciókészségét. A vállalat ugyanis a Kínából érkezett egészségügyi védőfelszerelések és egyéb eszközök raktározásában és kiszállításában nyújtott segítséget a magyar Kormánynak. A részletekről Perecsényi Gergely, a cég FMCG üzletágvezetője tájékoztatott.

Az elmúlt hónapokban különösen nagy jelentősége volt az áru biztonságos és gyors kiszállításának. A WSZL-nél hogyan alkalmazkodtak ehhez a hektikus helyzethez?

Szolgáltató logisztika most valóban reflektorfénybe került. Talán az emberek a nagy pánikvásárlások közepette elkezdték érezni, hogy milyen komoly és bonyolult munkafolyamatok szükségesek ahhoz, hogy a boltok polcai folyamatosan megteljenek áruval. Ebben az időszakban a legnagyobb kihívást a volumenek szélsőséges ingadozási jelentették, nehéz volt előre tervezni. A rugalmas hozzáállás alapvető feltétel a raktározási és szállítási oldalon dolgozó tapasztalt és sokat látott kollégák munkavégzéséhez, akik most is bebizonyították, hogy milyen gyorsan tudnak alkalmazkodni a változó körülményekhez. Az ellátási láncon belül a most kialakult kritikus helyzetben a korábbiaknál is lényegesen nagyobb jelentősége lett a nyomon követés folyamatos biztosításának, hiszen ez fontos momentuma a partnerek megnyugtatásának. Raktári oldalon sok segítséget jelentett az üzletágak közti munkaerő-átcsoportosítás, mivel – különösen az első hetekben – a technológia csökkenő, míg az FMCG piacot kiszolgáló részleg növekvő volumeneket kezelt. Emellett nagy hangsúlyt fektettünk partnereink folyamatos tájékoztatására is, és a gyors tapasztalatcserékre, arra, ki, hogyan oldja meg az unikális helyzeteket.

Kiemelne néhány fontos kritériumot az unikális helyzetek kezelésére?

A tankönyv szagú 6M teljesítése mellett kiemelten fontos az alkalmazkodóképesség sebessége, az alternatívák közül a megfelelő válasz alkalmazása. Azt tapasztaltuk, és ez most is beigazolódott, hogy ügyfeleink egyre inkább igénylik a minőségi szolgáltatást garantáló tapasztalatok összegyűjtését, és azok közös platformon történő alkalmazását. Partnereinkkel közösen gondolkodva sikeresen tudtuk kezelni a volumeningadozásokat.

Mi volt az elmúlt időszak legnagyobb kihívása a cég számára?

A vállalat a COVID19 vírus okozta válsághelyzetben együttműködést kötött az Állami Egészségügyi Ellátó Központtal (AEEK), melynek értelmében minden importált védőfelszerelés tárolásáért és a végpontokhoz történő kiszállításáért mi felelünk. A feladat megszervezésére, a rendszer felállítására kevesebb mint 48 óra állt rendelkezésünkre. Az első találkozás után 12 órával már elkezdődtek raktárunkba a beszállítások, 36 órával később már az első kórházak meg is kapták az egészségügyi védőfelszereléseket. Megható volt azt megtapasztalni, hogy milyen gyorsan átérezték a kollégák a helyzet súlyosságát, és sokszor a szabadidejüket nem kímélve dolgoztak azon, hogy minél hamarabb meg tudjunk felelni az elvárásoknak. Előnyt jelentett, hogy az együttműködés során a különböző típusú termékek tárolására (védőfelszerelés vagy tűzveszélyes áru) és szállítására már volt megfelelő megoldásunk,infrastruktúránk és szakértelmünk.Mivel nagyon rövid időn belül hatalmas volumeneket kellett mozgatnunk (Kínából több ezer raklap védőfelszerelés érkezett), egy új komissiózási stratégiát dolgoztunk ki, és alkalmaztunk „élesben”. Az új stratégia lényege éppen a most tapasztalat nagy volumeningadozások kiegyenlítése volt a raktári munkánk során, így képessé váltunk azonos időintervallum alatt magasabb volumeneket kezelni a minőségi szolgáltatás fenntartása mellett.

Az elmúlt időszak talán legfontosabb szempontjai a munkavégzésben a biztonság, a gyors reakció, a rugalmasság, a pontosság, kiszámíthatóság és a helyes kríziskommunikáció volt.

Van-e olyan folyamat, megoldás, amelyet a válsághelyzet hívott létre, és ön szerint a jövőben is állandó eleme lesz a vállalat további működésében?

Az elmúlt időszak talán legfontosabb szempontjai a munkavégzésben a biztonság, a gyors reakció, a rugalmasság, a pontosság, kiszámíthatóság és a helyes kríziskommunikáció volt. Úgy érzem, mi mindebből sikeresen vizsgáztunk az elmúlt hetekben. A tapasztalatok összegyűjtése, illetve a következtetések levonása kiemelten fontos ezekben a hetekben. A partnerek és saját dolgozóink tájékoztatásában az online kommunikáció és új platformok mindenképpen előtérbe kerültek, és a mostani tapasztalataink alapján ezeket a platformokat a jövőben is alkalmazzuk majd. Mint ahogy a szoros együttműködés és az oda-vissza kommunikáció az ügyfeleinkkel és a közös fejlesztések is még nagyobb hangsúlyt kapnak.